layoutelementlayoutelement
Europæisk Middelalder Festival 
Middelalderfestivalens nye håndkværn fra Hyllestad i Norge

Ny håndkværn til festivalen

19. juli 2012

Nu er festivalens nye håndkværn ankommet hele vejen fra Hyllestad i Norge. Hyllestad er kendt for sin kværnstensproduktion i bjergarten granatglimmerskifer. Det er en tradition, der kan spores tilbage før vikingetiden, og man kan se utallige spor i landskabet efter stenhugning. Tak til Torbjørn Løland for et flot stykke arbejde. Vi glæder os til at tage den i brug til festivalen.

I år bliver der lejlighed til at prøve kræfter med tærskning og maling af korn til middelalderfestivalen. Hjortsvang Museum udlåner en plejl, så festivalens gæster kan prøve at tærske kornet, inden det skal males på festivalens nye håndkværn. Aktiviteten er hovedsagelig for børn, og I finder den på Torvet foran Vor Frelsers Kirke. 

I middelalderen fandt en stor produktion af møllesten sted ved Åfjord i den nuværende Hyllestad kommune. Glimmerskifer kan have forskellig sammensætning, men dominerende i Hyllestad stenene er altid bjergarten lys muskovit-glimmer og glasagtigt kvarts. Kun i Hyllestad forekommer glimmerskifer med kyanit. Hyllestadområdet er således det eneste bjerg i Norge, hvor man kan finde både granat, muskovit, staurolit og kyanit sammen.

Eksporten af kværnsten fra Hyllestad indledtes allerede i sen vikingetid, og det er ofte denne slags sten, der findes i danske udgravninger - enten som små sten til håndkværne eller, i middelalderen, som egentlige møllesten.

Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori


Horsens Kommunes byvåben

Europæisk Middelalder Festival

Kultur og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4
8700 Horsens

Email: middelalderfestival@horsens.dk,