layoutelementlayoutelement
Europæisk Middelalder Festival 
Der blev kæmpe hårdt til generalprøven i Rådhusparken

Drabeligt bondeoprør til middelalderfestivalen

11. august 2012

I år tørner riddere og bønder sammen i et drabeligt slag, når skuespillere og riddere genopfører ”Slaget på Hatting Mark”. Et slag, som spillede en stor rolle under bondeoprøret i 1313, mod Kong Erik Menved. I dag var der generalprøve i fuld solskin i Rådhusparken, og der blev kæmpet hårdt og indædt.

Året er 1313. Bondeoprøret ulmer i gaderne. Rygterne om bondehærens march mod Kong Erik Menved er nået til Horsens, hvor byens bønder samler sig ved Klosterkirken, og der fortælles om kongens nederlag i Kolding. Bønderne bliver mere og mere ophidsede og samler sig for at gøre oprør mod Kong Erik. På byens torv møder bondehæren sejrherrerne fra Kolding, og de går i samlet trop af sted for at sætte Kong Erik Menved på plads en gang for alle. 

Sådan starter genopførslen af Slaget på Hatting Mark til dette års middelalderfestival. Kampklædte riddere fra Skt. Knuds Gildet, Compagnie de Vignolles og Vejle Middelalderlaug tørner sammen med dygtige skuespillere fra Horsens Amatør Teater i en genskabelse af det drabelige bondeoprør, Slaget på Hatting Mark i 1313.

Under slaget bliver publikum opfordret til at slutte sig til oprøret, når de marcherer gennem byens gader til ridderarenaen, men når slaget går i gang, viser de professionelle riddere deres evner med våben og kamp. Slaget ender med en sejr til kongens styrker, samt rettergang og henrettelse af hovedpersonerne bag oprøret.

Gennem denne genopførsel, præsenteres publikum for både de historiske aspekter og konsekvenser af slaget på Hatting Mark og de danske bondeoprør i middelalderen. Våben og udstyr demonstreres, og publikum får en oplevelse af hvordan lov og ret blev opretholdt i middelalderen.

Slaget på Hatting Mark udkæmpes i ridderarenaen fredag kl. 18.30 og lørdag kl. 13.15. Bondeoprøret marcherer gennem gaderne ca. ½ time for slaget.

Den historiske baggrund

I 1313 står der et stort slag på Hatting Mark få kilometer fra Horsens. Et bondeoprør er startet i Nørrejylland og er resultatet af Kong Erik Menveds stigende skatter. Bondehæren har vundet et slag uden for Kolding, hvor hans Drost Niels Olufsen led et fuldstændigt nederlag. Bondehæren går mod Horsens og på Hatting Mark mødes Kongens hær bønderne. Bondehæren lider et totalt nederlag, og dens anfører herunder nogle af Konges tidligere stormænd som Niels Brok, Johan Papæ og Niels Lavridssøn når at forlade landet i tide. Andre som Timme Lavridsøn af slægten Abildgaard og mange af hans frænder dømmes til døden ved halshugning eller hængning ved den efterfølgende rettergang.

Historiske dokumenter viser, at Slaget på Hatting Mark, fandt sted i august måned. Kong Erik Menved har underskrevet dokumenter i Horsens den 22. august 1313, hvor han bl.a. hyrer Tyske adelsmænd til at bistå ham i slaget, der foregår et par dage senere. Den 28. august deklarerede kongen i et brev Niels Brok, Johan Papæ, Niels Lauritssøn af Abildgaard for rigets forrædere.

Vælg periode for nyheder
« 2018
seneste 2019
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori


Horsens Kommunes byvåben

Europæisk Middelalder Festival

Kultur og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4
8700 Horsens

Email: middelalderfestival@horsens.dk,