layoutelementlayoutelement
Europæisk Middelalder Festival 

Tag med til Tolkiens fantastiske univers

19. juni 2014
Fredag den 29. august åbner Europæisk Middelalder Festival udstillingen Tolkiens Univers – et ekko af middelalderen, en samling af genstande fra filmatiseringerne af Ringenes Herre og Hobbitten. Samlingens størrelse er uden sidestykke i Europa - hvis ikke i verden - og ingen andre steder uden for New Zealand, hvor disse ting produceres, har man adgang til at se dem samlet.

I år kan du fordybe dig i J. R. R. Tolkiens fantastiske univers til Europæisk Middelalder Festival. Festivalen udstiller cirka 150 unikke kopier af genstande fra filmatiseringerne af Ringenes Herre og Hobbitten, og du kan bl.a. se smukke håndsmedede sværd og fordybe dig i de mange detaljer på knive, buer, stave, hjelme og smykker og i de fine håndmalede statuer af personer og landskaber.

Der ligger et utroligt håndværksmæssigt arbejde bag alle genstandene i samlingen. Fra den mandshøje ork, der i al sin gru står klar med sit sværd, til de små statuer af figurerne fra filmene og The One Ring med fine inskriptioner. Nogle af samlingens smukkeste genstande er de mange håndsmedede våben, blandt andet Sting, Frodos sværd, som er smedet af sværdsmeden Peter Lyon fra Weta Workshop, der lavede en stor del af sværdene til filmene.

En dør til middelalderen

Men hvad har Tolkien og Europæisk Middelalder Festival med hinanden at gøre? Tolkiens Univers – et ekko af middelalderen sætter fokus på, hvor og hvordan middelalderen har forplantet sig i en af nutidens mest betydningsfulde historiefortællinger.

J.R.R. Tolkien var middelalderhistoriker og sprogprofessor, og da han skrev Hobbitten og Ringenes Herre hentede han inspiration fra middelalderens sagn og legender. Han ville skabe en verden, der var fyldt med de samme utrolige begivenheder som sagnene fra middelalderen, og hans forfatterskaber er blevet til en dør til middelalderens historie for mange - unge såvel som voksne. Han skabte han et univers, der har tryllebundet læsere verden over i en menneskealder. Fortællingerne har grebet og inspireret mange tusinde mennesker over hele verden, og de regnes for et af de vigtigste værker indenfor Fantasy genren.

”Vi vil gerne åbne døren til Tolkiens fantastiske univers og på den måde bidrage med en anden vinkel på formidling af middelalderen”, fortæller projektkoordinator Iben Høgh Grøftehauge. ”Det er nyt og spændende for os at formidle middelalderen gennem Fantasy, og vi håber, at udstillingen vil give folk en helt unik oplevelse af at træde ind i Tolkiens verden og opleve, hvordan han er inspireret af middelalderens sagn og myter.”

Tolkiens komplekse verdener har fået selv seriøse middelalderhistorikere til at studere hans forfatterskab med henblik på at sige noget om den virkelige inspiration - nemlig middelalderen. Og udstillingen er suppleret af flotte bannere med eksempler på, hvor Tolkien hentede sin inspiration, og som forbinder Tolkien med den viden, som middelalderhistorikere har.

Prøv at holde Frodos sværd

Samlingen udstilles i Trykkeriet på FÆNGSLET fra fredag den 29. august til og med søndag den 19. oktober. I forbindelse med Europæisk Middelalder Festival arrangerer vi en række foredrag, konkurrencer og quizzer under temaet Tolkiens Univers – et ekko af middelalderen, og det vil bl.a. været muligt at prøve at holde Aragorns, Frodos eller Gandalfs sværd.

Vi opdaterer løbende programmet; læs mere her.

Udstillingen arrangeres af Europæisk Middelalder Festival i samarbejde med Kolding Designskole, Nyborg Slot, Horsens Produktionsskole, Learnmark og FÆNGSLET. Udstillingen er blevet til med støtte fra Insero Horsens og CASA.

Vælg periode for nyheder
« 2018
seneste 2019
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori


Horsens Kommunes byvåben

Europæisk Middelalder Festival

Kultur og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4
8700 Horsens

Email: middelalderfestival@horsens.dk,