layoutelementlayoutelement
Europæisk Middelalder Festival 
Tolkiens Univers - et ekko af middelalderen

En dør til middelalderen

Udstillingen Tolkiens Univers – Et ekko af middelalderen sætter fokus på, hvor og hvordan ekkoet af middelalderen har forplantet sig i nutidens historiefortælling. J. R. R. Tolkien forstod om nogen at bruge middelalderen som inspiration til hans fortællinger, og med Ringenes Herre og Hobbitten skabte han et univers, der har tryllebundet mange. Inspirationen ses også i mange af de genstande, som blev produceret til filmatiseringerne af hans to store værker.

Tolkien var middelalderhistoriker og sprogprofessor, og da han skrev Hobbitten og Ringenes Herre hentede han inspiration fra middelalderens sagn og legender. Han ville skabe en verden, der var fyldt med de samme utrolige begivenheder som sagnene fra middelalderen, og hans forfatterskaber er blevet til en dør til middelalderens historie for mange - unge såvel som voksne. Tolkiens komplekse verdener har fået selv seriøse middelalderhistorikere til at studere hans forfatterskab med henblik på at sige noget om den virkelige inspiration - nemlig middelalderen.

Til trods for at bøgerne er skrevet for 60-70 år siden, tryllebinder fortællingerne stadig læsere og biografpublikum i tusindvis. Interessen for universet befolket af fantasivæsener som hobbitter, alfer, orker, trolde og ånder, gode og onde, snu og griske, godmodige og gavmilde, er stadig levende.

Janus Møller Jensen, afdelingsleder på Nyborg Slot har lavet en række flotte bannere med information om, hvor Tolkien fandt sin inspiration til de fantastiske fortællinger. Bannerne er en del af udstillingen, og de skal selvfølgelig helst opleves sammen med udstillingen. Men her kan du gense  de flotte bannere.

Tolkien
Balrog - middelalderens monstre?
De fantastiske væsener
De Levende døde
Det onde
Det overnaturlige
Dværge
Elverfolk og racetænkning
En mytologi for England
En verden bragt til live
Herredet
Kampen om magten
Kongen vender tilbage
Legendariske sværd
Ringen
Sprog og kort
Sten og smedekunst
Translatio imperii
Troldmænd

 


Horsens Kommunes byvåben

Europæisk Middelalder Festival

Kultur og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4
8700 Horsens

Email: middelalderfestival@horsens.dk,